Theun Jelsma

Ik weet nog heel goed mijn eerste aikidoles te herinneren. In maart 1989 ging ik op vijftienjarige leeftijd naar een nieuw opgerichte aikido club in mijn buurt. Vanaf de eerste les heeft het aikido mij gegrepen en tot op heden niet meer los gelaten. Sterker nog aikido is een onlosmakelijk deel van mijn leven geworden en heeft mij gevormd tot wie ik nu ben.

Ik was als het ware een aikido toerist die niet precies wist wat hij zocht…..

In mijn eerste jaren dat ik aikido beoefende heb ik lessen gevolgd van veel verschillende aikido leraren uit binnen- en buitenland. Ik was als het ware een aikido toerist die niet precies wist wat hij zocht (….en het daarom bij nader inzien ook niet kon vinden) en oppervlakkig les volgde om steeds maar nieuwe technieken en zienswijzen te proberen. Het aikido in mijn beginjaren beperkte zich tot het verzamelen van veel verschillende technieken en het laten zien van vooraf ingestudeerde toneelstukken bij de aikido examens om zodoende maar een volgende graad te bemachtigen. Het leek er meer en meer op een soort sport te worden die wel op aikido lijkt, maar het feitelijk niet is.

Ik heb mijn keus voor één leraar gemaakt. Vanaf 1996 ben ik leerling van Alain Peyrache.

Daar kwam verandering in toen ik in 1996 Alain Peyrache voor het eerst heb ontmoet. Alain heeft mij de ogen doen openen als het gaat om het werkelijke doel van aikido en het functioneren van een dojo. Bovendien wist hij de essentie van aikido op mij over te brengen op een eenvoudige en logische manier. Sindsdien heb ik mijn keus voor één leraar gemaakt en ben ik sotodeshi van Alain. Al gauw daarna in september 1999 startte ik mijn eigen dojo genaamd Aikido School Kinonagare in Waddinxveen. Nu geef ik al meer dan 20 jaar meerdere aikido lessen per week aan mijn eigen leerlingen.

Waddinxveen, 2020

Theun Jelsma