In je centrum blijven, ook handig buiten de mat

Aikido gaat om meer dan alleen maar het gevecht aangaan met een trainingspartner op de mat. Zoals ik het bekijk neem je datgene wat je op de mat leert mee in het dagelijks leven. Daar bedoel ik niet mee dat je met collega’s gaat vechten of iets dergelijks. Ik bedoel dat de principes die in aikido toegepast worden ook goed toe te passen zijn in alledaagse situaties. Op het werk, bij vrienden of bij je partner. Om een voorbeeld te geven: één van de principes die altijd terug komt in de aikido oefeningen is het werken vanuit je ‘centrum’. Fysiek gezien is dat je onderbuik, waar je veel kracht kunt ontwikkelen en waardoor armkracht niet nodig is. Er zit ook een mentaal aspect aan ‘in je centrum’ blijven. Tijdens de Aikido oefening wordt je vaak aangevallen en gebeuren er allerlei dingen om je heen. Het is aan de aikidoka om in die situaties mentaal in zijn of haar centrum te blijven: kalm, onverstoorbaar, stabiel en geconcentreerd. Dat kan best lastig zijn als je opeens iemand op je af ziet komen. Maar daarom oefenen we.

Hoe kan dit zich vertalen naar de wereld buiten de dojo? Dat zal voor iedereen anders zijn. Wat mijzelf betreft merkte ik het laatst toen ik een vriendin een consult gaf in het kader van mijn opleiding. Tijdens het gesprek kwam het op mij over alsof ze erg sceptisch was over mijn methode. Ik voelde me onzeker daardoor en wilde me meteen gaan verdedigen  om  haar te overtuigen van de juistheid van mijn kennis. Gelukkig deed ik dat niet. In plaats daarvan zocht ik mijn eigen centrum op. Ik had zoiets van: oké laat haar maar sceptisch zijn, dit is mijn ding en mijn verhaal. Ze mag het aannemen of niet, ik sta er achter. Soms helpt het me als ik dan even met mijn aandacht naar mijn fysieke centrum ga zoals ik op de mat ook doe. Dan voel ik me meteen rustiger. Het gesprek verliep daarna prima vooral omdat ik niet ging reageren op haar (vermeende) scepsis. En die scepsis bleek uiteindelijk ook wel mee te vallen.

In een aikido gevecht gebeurt hetzelfde. Wat er ook gebeurt, jij blijft ‘in je centrum’, je houdt je balans en bepaalt wat je doet met datgene wat op je afkomt. In die context is het voor mij een hele waardevolle oefening voor het leven buiten de dojo.