Ervaring met 12 jaar aikido

Ik beoefen nu aikido 12 jaar en het belangrijkste wat aikido mij leert is om kalm en bij mezelf te blijven.  Bij het oefen van aikido leer ik hoe ontspannen te blijven terwijl ik wordt aangevallen. Het leert me om me steeds bewust te zijn van mijn eigen balans, fysiek en mentaal in een potentieel gevaarlijke situatie.  Door dit te oefen in een veilige plek tijdens een training kan ik dit toepassen in de rest van mijn leven. Ik voel me kalmer, zelfverzekerder minder angstig omdat ik steeds weer terug kan gaan naar mijn eigen centrum. Ik wordt minder uit balans gebracht door de dingen om me heen, op mijn werk, thuis of waar dan ook. En dat vind ik super waardevol.

Toen ik net begon merkte ik al snel dat ik mezelf zelfverzekerder begon te voelen op straat. Ik voelde me weerbaarder, ik had het idee dat als er iets zou gebeuren dat ik me kon verdedigen omdat we dat oefenden op de mat.  

Voor mij persoonlijk gaat aikido niet over het leren vechten en zelfs niet over hoe ik me beter kan verdedigen als het nodig is. Al denk ik dat het best nuttig kan zijn als ik in zo’n situatie terecht zou komen. Ik doe het nu omdat het me helpt om een gelukkiger leven te hebben.