Een meester, een dojo

De dojo is de plaats waar aikidoles wordt gegeven en aikido wordt geoefend; de aikidolessen worden gegeven door de meester (Sensei) of één van zijn assistenten (uchideshi).

De meester van de dojo is op zijn beurt ook zelf leerling in de dojo van zijn meester. Er is dus sprake van een overdrachtslijn van meester op leerling die begint bij de oprichter – O sensei Morihei Ueshiba. De traditionele leer van de discipline wordt dus gekenmerkt door de overdracht van de meester op zijn leerlingen. Dit betekent dat in geen geval en op geen enkel niveau de overdracht van de discipline afhangt van een structuur buiten de meester (staat, federaties, bonden, … enz.).

De meester van de dojo is net als een kunstenaar, een gids van een hoge berg, een kapitein van een schip, als enige in staat om te bepalen welk onderricht hij doorgeeft en welke plaats (graden) hij zijn leerlingen geeft.

De overdrachtslijn van meester op leerling van Aikido School Kinonagare. Van links naar rechts: O-sensei Morihei Ueshiba, Nobuyoshi Tamura, Alain Peyrache, Theun Jelsma

Meester en dojohouder van Aikido School Kinonagare is Theun Jelsma – sotodeshi van Alain Peyrache Sōke ISTA (International School Traditional Aikido).

In zijn dojo wordt Theun bijgestaan door zijn uchideshi’s:

Marcel Heijboer

Aikido lesgever


Robin van Mourik

Ledenadministratie en aikido lesgever


Rik de Goeij

Aikido lesgever


Ferdynand Zwijnenburg

Assistentie dojo