Aikido beoefening in tijden van een pandemie

In maart dit jaar zijn we abrupt gestopt met de beoefening van aikido omdat er een intelligente lock down werd ingesteld door de overheid om Covid te bestrijden. Inmiddels zitten we helaas al weer volop in een tweede golf en hebben we te maken met een beperkte lock down. Al met al is er een situatie ontstaan die niemand van ons eerder heeft meegemaakt. Een bijzondere tijd die gepaard gaat met veel onzekerheid en angst.

Het paradoxale van angst in een tijd van een pandemie is overigens dat door de angst je immuniteit wordt aangetast. Iets wat je eigenlijk niet wilt.

Om weer structuur en regelmaat te krijgen in deze onzekere tijd heb ik vanaf september de aikido lessen weer hervat. Toch zie ik dat een aantal aikidoka nog erg twijfelt om naar de dojo te gaan vanwege de Covid pandemie.

Bij sommige mensen overheerst de angst of ontbreekt het vertrouwen om naar de dojo te gaan. Ze zijn bang om besmet te worden of anderen te besmetten als ze gezonde drager van het virus zijn. Ik begrijp dat je dan gauw geneigd bent om de meest veilige en makkelijke manier te kiezen en thuis binnen blijft. Eigenlijk precies het tegenovergestelde van wat we als aikido beoefenaars graag willen lijkt mij. 

Wij kennen allemaal het spreekwoord: “angst is een slechte raadgever”. In mijn optiek kan iemand die bang is geen aikido beoefenen omdat de angst je verlamt en ervoor zorgt dat je hersenen niet werken. Een echte aikidoka laat zich niet leiden door angst, maar heeft vertrouwen en werkt met de situatie zoals die er is.

Je zou kunnen zeggen dat iedere persoon die je in tijden van een pandemie tegenkomt op de mat of daarbuiten een potentiële aanvaller is en gevaar kan vormen. Extra belangrijk dus om dan je correcte ‘Ma-ai’ te waarborgen. Als aikidoka ga je er dus niet tegenin of er voor weglopen, maar je vindt een manier om er mee om te gaan. Dat is dezelfde manier zoals we die altijd al beoefenen op de mat.

In mijn ogen is het beoefenen van aikido een geweldige manier om jezelf te leren beheersen en gezond te blijven in deze moeilijke tijden. 

Ook in tijden van deze Covid pandemie blijft de dojo dus geopend en gaan de aikido lessen door. Uiteraard passen we de aikido lessen aan zodat we blijven voldoen aan de uitgevaardigde maatregelen van de overheid. We werken als aikidoka’s immers met wat er is!