Aan- en afwezigheid

In het aikido en in onze dojo staat het leren van elkaar centraal. Het is onmogelijk aikido te leren in je eentje. Je hebt minimaal één, maar liever zo veel mogelijk verschillende trainingspartners nodig om aikido te leren. Je trainingspartner in aikido is als het ware je spiegel om te kijken hoe je eigen aikido vordert. Het is in dat kader dus essentieel dat we zuinig moeten zijn op onze trainingspartner. Immers als je de spiegel breekt, kun je je eigen voortgang niet meer zien. Als je jezelf even voorstelt als trainingspartner, dan geef je als trainingspartner de andere aikidokas dus de gelegenheid om van jou te leren. Met andere woorden het is belangrijk dat je er bent voor de andere aikidokas in de dojo. Mocht je onverhoopt een keer niet naar de dojo kunnen, dan is dat vooral vervelend voor de aikidoka die wel naar de dojo gaan om van elkaar te leren. Zij moeten het die les dan zonder jou doen en jij stelt ze door jouw afwezigheid niet in de gelegenheid om te leren van jou. Het is dus een goed gebruik je afwezigheid voor een bepaalde les even te melden aan je sempai of de uchideshi die de presentie bijhoudt.

Ook vanuit een krijgskunst perspectief is jou aanwezigheid in de groep belangrijk. Om het gevecht als groep succesvol aan te kunnen gaan moet je als commandant weten wat de inzetbaarheid van je eenheid is. Denk maar eens aan het leger waar aan het begin en het einde van de dag appèl wordt gehouden. Er wordt dan nagegaan wie er aanwezig is, wie afwezig is en wanneer de afwezigen weer inzetbaar zijn. Aikido is een krijgskunst en daarom werkt het bij aikido net zo. Tijdens de les op de mat ben je als groep bezig met het beoefenen van een krijgskunst. Ook hier kunnen dus mensen gewond raken of plotseling uitvallen. Als je “het gevecht” om wat voor reden dan ook wilt staken en van de mat af wil, dan moet je dat altijd even melden bij je sempai of de leraar. Op die manier blijft het overzichtelijk en kan ook eerste hulp geboden worden indien nodig.

Tot slot is het zo dat je als aikidoka jezelf vaak tegen komt op de mat (er zijn immers allemaal “spiegels” om je heen). Het is dan erg verleidelijk weg te kijken van het probleem, de mat te verlaten om even bij te komen of een slokje water te drinken etc. Het mag duidelijk zijn dat je met dit gedrag geen gevecht gaat winnen!