Aikido beoefenen?

Wil je meer controle over jezelf en over de situatie krijgen, ga dan aikido beoefenen. Aikido is niet alleen een krijgskunst, maar ook een levenskunst en filosofie tegelijk. Een kunst, met een oneindige en individuele persoonlijke benadering, die neigt naar perfectie maar zonder het te bereiken en een Oosterse filosofie waarin verbinding met het universele en de natuur centraal staat. Het ware doel van aikido is de ‘verbetering’ van jezelf, de technieken die je daarbij leert zijn het middel.

Het enige gevecht dat de moeite waard is om gevochten te worden, is het gevecht met jezelf.- Morihei Ueshiba

Als je bij mij op de mat komt dan ga je bewegen met zowel je lichaam als je geest. Dit doe je niet alleen, maar samen met je mede aikidoka’s. Je oefent met je aikidopartner de aanvals- en verdedigingstechnieken waarbij je ook leert vallen en weer opstaan.

Ik herinner me nog heel goed de woorden van mijn vroegere aikido leraar, die zei: “eerst doe jij wat met aikido en later doet aikido wat met jou”. Wat aikido precies met je doet is voor iedereen verschillend, simpelweg om het feit dat aikido een persoonlijke ontwikkeling is.

Veel aikidoka’s van mijn dojo ervaren meer ontspanning en zijn tegelijkertijd ook meer gefocussed. Ook hebben ze meer zelfvertrouwen gekregen door de beoefening van aikido. En dat geldt niet alleen op de mat, maar juist ook daarbuiten in het dagelijks leven.

Wil je zelf ook eens ervaren wat aikido is en met jou doet? Dan nodig ik je uit om een keer mee te doen met een gratis aikido proefles. De volgende stap op je aikido pad zet je zelf.

Aanmelden proefles

Door te klikken op de bovenstaande knop meld je je aan voor een proefles en verzeker jij jezelf meteen van een plek in mijn dojo!

Nadat je je hebt aangemeld, ontvang je van mij een email met een bevestiging en nadere instructies voor de eerste les. Bovendien koppel ik je aan één van mijn uchideshi (leerling binnen de dojo) die je zal opvangen in de dojo op de eerste les. Ook kun je vanaf dat moment te allen tijde bij hem of haar terecht met al je vragen over aikido en / of het reilen en zeilen in de dojo.


Dit is wat de leerlingen zeggen

David Slothouber

Een verbeterd zelfvertouwen en veiliger gevoel

Van kinds af aan wilde ik al een martial art gaan doen en op m'n 32ste heb ik eindelijk de keuze gemaakt om iets gaan te doen met die wens. Maar ik wist niet welke Martial art ik wilde doen. Ik ben toen op youtube gaan zoeken, waar de meeste vechtsporten me niet aanspraken omdat ze te veel op geweld gericht waren. Aikido kwam heel anders op me over vanwege de vloeiende bewegingen, dat het zonder competitie is en meer gericht is op persoonlijke ontwikkeling. Dus dat wilde ik proberen. Ik ben toen bij verschillende scholen een proefles gaan volgen en ben uiteindelijk bij Kinonagare gebleven omdat ik daar de sfeer erg prettig vond en omdat de mensen vriendelijk en behulpzaam waren. Dat is inmiddels 15 jaar geleden, ik kan dus wel zeggen dus ik heb een goede keuze maakt voor mezelf. In eerste instantie merkte ik bij mezelf een verbeterd zelfvertouwen en dat ik me veiliger voelde omdat ik mezelf leerde beschermen. Wat we veel trainen in het werken vanuit je eigen centrum, en dat is heel waardevol voor mij gebleken op de trainingsmat maar ook in het dagelijks leven. Ik ben veel bewuster geworden van mijn omgeving en benader ik situaties veel meer vanuit mijn eigen stabiele mentale / fystieke centrum. Ik ben me meer bewust geworden van de keuzes die ik maak en let b.v. meer op mijn persoonlijk veiligheid en stabiliteit. Ik ben me veel meer bewust wanneer die onder druk staan en hoe ik dat kan herstellen. Daarnaast vindt k het trainen gewoon erg prettig en is de sfeer in de dojo goed, ik krijg er altijd energie van.

Rick Reijtenbagh

Aikido geeft mij inspanning en ontspanning tegelijkertijd

Mijn eerste kennismaking met aikido was tijdens een cursus “omgaan met weerstand op de werkvloer”. Tijdens de cursus gaf een aikido meester een demonstratie hoe je met fysieke weerstand om kan gaan, en hoe je de technieken zelfs ook kan gebruiken voor mentale weerstand. Ik was eigenlijk gelijk verkocht en de filosofie heeft me niet meer losgelaten. Aikido geeft mij inspanning en ontspanning tegelijkertijd. Hierbij probeer ik lichaam en geest soepel en in balans te houden. In de dojo vind ik een gezellige groep mensen die met veel plezier dezelfde “hobby” delen en met veel geduld en toewijding de technieken met elkaar delen.

Jessica Hulsbergen

Aikido is er voor iedereen

Ik ben in december van 2019 begonnen met aikido. Hoewel het nog nieuw voor mij is, ga ik elke week met plezier naar de dojo. Je leert bij aikido de situatie bekijken van een ander standpunt. Ook is aikido voor alle leeftijden en lengte, er zijn geen restricties in het beoefenen van aikido. Dus als je niet zo lenig bent of niet sterk, geen conditie hebt enz. is dat geen probleem. Je hebt alleen zin en tijd nodig.

Johan Kanbier

Aikido is voor mij ontspannen reageren en een veilige uitweg kiezen

Aikido is voor mij ontspannen reageren en een veilige uitweg kiezen. Of zonder kracht het centrum te bepalen en te behouden zonder tegenstander te forceren. Door constante verandering van rol train je je lichaam en geest om adequaat te reageren. Dit zorgt dat ik ook buiten de mat om (beter) kan reageren. De weg van de harmonie is voor mij ongelooflijk lastig en een uitdaging.

Aikido is elke dag toepasbaar

Wat het beoefenen van aikido mij heeft gegeven is het besef en de ervaring dat je leert door te doen, ongeacht de uitkomst. En dat is bij aikido letterlijk op de mat vallen en weer opstaan en geconfronteerd worden met je zelf in alles wat er is. De beoefening van aikido komt elke dag voorbij, zowel in mijn dagelijks leven als in mijn werk en brengt mij meer ontspanning in relaties, werken vanuit mijn centrum en meer in mijn kracht staan. Wie wil dit nu niet?

Aikido heeft voor mij een toegevoegde waarde in mijn dagelijks leven

De afgelopen 2 jaar heb ik met veel plezier Aikido op de mat mogen beoefenen en heb ik ook kennis gemaakt met de filosofie van aikido. Ik heb elke dag nog profijt van deze ervaring zowel in mijn werk als trainer en adviseur als in mijn privéleven. Ik ben nu niet meer fysiek op de mat actief maar nog wel verbonden met de dojo en ben blij dat ik gebruik kan maken van alles wat de afgelopen 2 jaar mij heeft geleerd.

Marcel Klooster

Bewegingen leren waar zo af en toe best wel bij gelachen wordt

Wat ik leuk vind aan aikido en waarom ik aikido beoefen? De gezelligheid in de dojo, nieuwe mensen leren kennen, leren je te ontspannen en bewegingen leren waar zo af en toe best wel bij gelachen wordt.

Rik de Goeij

Het heeft mij tot een evenwichtiger en kalmer mens gemaakt

Ik beoefen sinds 2010 aikido en doe dat met veel plezier. Het heeft mij tot een evenwichtiger en kalmer mens gemaakt. Wat ik ook fijn vind is dat je nooit bent uitgeleerd, nu bijvoorbeeld geef ik ook af en toe les. Het mooie is ook dat aikido letterlijk helend werkt en dat het je nieuwe energie geeft.

Marcel Heijboer

Aikido helpt me rustig te blijven in drukke of onverwachte situaties

In 2008 ben ik begonnen met aikido, nadat ik een paar jaar ervoor gestopt was met boksen. Nadat ik een proefles genomen had was ik meteen verkocht. Het is een martial art waarbij de tegenstander bedwongen moet worden en deze daarbij niet beschadigd mag worden. Het is een zeer fijne manier van trainen waarbij alle leerlingen met elkaar trainen ongeacht het niveau. Het leren van aikido op deze manier met een zeer kleine kans op blessures spreekt mij erg aan. Het tweede dat mij in aikido aanspreekt is het rustig blijven en gecontroleerd handelen op het moment dat je aangevallen wordt. Dit helpt om ook in het dagelijks leven rustig te blijven in drukke of onverwachte situaties.

Hans Verkade

Voor mij persoonlijk is aikido een ontspanning

Het aikido bij Aikido School Kinonagare kenmerkt zich door het ontbreken van het competitie element, dus het is geen sport maar een krijgskunst. Ik heb veel sporten gedaan maar ik zocht totaal iets anders en kwam bij aikido terecht. Bij deze dojo zijn de aikido technieken duidelijk te herkennen aan de harmonieuze cirkel en spiraalvormige bewegingen. Deze technieken kunnen zowel zacht als hard worden uitgevoerd, met behulp van controle en werp technieken. Voor mij persoonlijk is aikido een ontspanning waarbij ik mij fysiek en mentaal goed voel.

Maartje Snijders-Wasilopoulos

De filosofie van aikido spreekt mij in al zijn facetten aan

Het is ook juist voor vrouwen van alle leeftijden een mooie kunst om te beoefenen. Waarom? Omdat men leert een balans te verkrijgen tussen lichaam en geest, die men in het dagelijks leven ten goede kan gebruiken.  Men leert zichzelf te verdedigen zonder dat men, zichzelf of een ander, in eerste instantie, fysiek letsel hoeft toe te brengen. Men kan met behulp van de geleerde technieken op gepaste wijze ‘de tegenstander’, ontmoedigen, controleren, fixeren, zodat de tegenstander je niets aan kan of wil gaan doen. Men leert dat men zelf de regie heeft over situaties.

David Slothouber

Ik ervaar meer zelfvertrouwen door aikido

Ik ben gestart met aikido omdat ik meer wilde gaan bewegen en altijd al martial art wilde beoefenen. Aikido sprak me aan omdat het zich richt op de persoonlijke ontwikkeling van de beoefenaar en zich niet bezig houdt met competitie. Bij de training proberen we elkaar beter te maken en dat zorgt voor een prettige sfeer. Het meest concrete effect voor mij was dat ik er meer zelfvertrouwen door ervaarde en me veiliger voelde op straat. Waar ik aikido voor gebruik is afhankelijk van wat er in mijn leven speelt en kan per moment verschillen. Op dit moment is het actueel voor me dat ik leer ontspannen, juist in gespannen situaties. Dat kan ik onder andere in mijn werk goed gebruiken. Aikido trainingen zijn daar een ideale gelegenhied voor omdat het alleen goed werkt als je ontspannen bent tijdens het gevecht.

Jan Bosch

Meer in balans met mijn lichaam en mijn omgeving

Ik doe nu meer dan 16 jaar aikido. Niet alleen ben ik erdoor meer in balans met mijn lichaam maar ook met mijn omgeving. Aanvoelen wat krachten met je willen en zelf vervolgens je energie gericht inzetten om de balans te herstellen blijft een fascinerende sensatie, waarvoor ik nog steeds graag de training bezoek.

Roelf Nienhuis

Een ideale manier om te ontspannen

Aikido is voor mij een ideale manier om te ontspannen. Het is fysiek zo inspannen als je het zelf maakt. Maar het maakt wel dat ik bewuster bezig ben met de manier waarop ik beweeg en door de interactie met de "tegenpartij" krijg ik inzichten die ik ook in het dagelijkse leven buiten de dojo kan gebruiken. En natuurlijk is het ook gewoon leuk om een beetje te bewegen dat doe ik niet genoeg in mijn dagelijkse werk achter de computer. Dus het gaat om de combinatie tussen bewegen, krijgskunst met het martiale aspect daarin, doorsturen van energie en het is gewoon een gezellige groep mensen op de mat waar het altijd voelt als thuiskomen.

Klaas Buijtendorp

Ik dacht; misschien is dat wel wat voor mij

Een paar jaar geleden ben ik met aikido begonnen omdat ik een aantal zaken in mijn leven drastisch wilde veranderen. Weer beginnen met sporten leek daarbij een logische toevoeging. Als kind zag ik een keer een aikido-demonstratie op tv en dit heeft dusdanig indruk gemaakt dat ik 20 jaar later dacht: "misschien is dat wel wat voor mij". Ik werd lid van de dojo en inmiddels loopt aikido als een rode draad door mijn leven. In mijn hectische, drukke bestaan ervaar ik de aikidolessen als vaste rust- of ontspanningsmomenten tijdens mijn werkweek. De beoefening van aikido wordt steeds meer een way of life en blijkt eigenlijk een geweldig hulpmiddel of misschien zelfs wel de drijvende kracht voor iedere positieve ontwikkeling of verandering in mijn leven. En dat aikido eigenlijk helemaal geen sport is, zie ik ook als een groot voordeel. Zo sportief ben ik immers toch ook weer niet!

Dick Mulder

De beste verdediging is geen gevecht

Al langere tijd voelde ik de behoefte om me te kunnen verdedigen bij agressie. Ik zocht een sport die bij mijn paste, niet competitief en ben me gaan oriënteren bij de verschillende gevechtssporten. Aikido is het voor mij geworden. Overigens is Aikido geen gevechtssport maar een krijgskunst heb ik begrepen. Wat mij met name in Aikido aanspreekt is dat je tot op hoge leeftijd Aikido kunt beoefenen, jezelf blijft ontwikkelen, dat je van elkaar leert en dat het niet competitief is. Ook de ontspannen sfeer waarin geoefend wordt met elkaar spreekt mij bijzonder aan. Wat mij ook overhaalde om Aikido te gaan beoefenen was de volgende uitspraak: de beste verdediging is geen gevecht.

Steven van Dijk

Een vechtsport leek me wel cool

Ik ben begonnen met aikido omdat ik een proefles kon doen en een vechtsport leek me wel cool. Ik was meteen gefascineerd door de gracieuze technieken en de effectiviteit ervan. Het is een intelligente vechtsport, want je maakt altijd slim gebruik van de krachten en balans in de beweging in plaats van dom te schoppen of te slaan. De fascinatie is nooit verdwenen.

Robin van Mourik

Aikido is mijn passie

Van jongs af aan ben ik gefascineerd door krijgskunst. Om het in je systeem te krijgen en zonder na te denken zo te handelen, dat is iets wat mij interesseert. Daar komt bij dat Aikido veel meer met je doet, zoveel als je zelf wilt. Ondertussen is Aikido verweven in mijn leven, "passie ". Dus kom, doe en ervaar wat Aikido met jou doet.


06 – 24 26 75 78


dojo@aikidowaddinxveen.nl