In je centrum blijven, ook handig buiten de mat

Aikido gaat om meer dan alleen maar het gevecht aangaan met een trainingspartner op de mat. Zoals ik het bekijk neem je datgene wat je op de mat leert mee in het dagelijks leven. Daar bedoel ik niet mee dat je met collega’s gaat vechten of iets dergelijks. Ik bedoel dat de principes die in aikido toegepast worden ook goed toe te passen zijn in alledaagse situaties. Op het werk, bij vrienden of bij je partner. Om een voorbeeld te geven: één van de principes die altijd terug komt in de aikido oefeningen is het werken vanuit je ‘centrum’. Fysiek gezien is dat je onderbuik, waar je veel kracht kunt ontwikkelen en waardoor armkracht niet nodig is. Er zit ook een mentaal aspect aan ‘in je centrum’ blijven. Tijdens de Aikido oefening wordt je vaak aangevallen en gebeuren er allerlei dingen om je heen. Het is aan de aikidoka om in die situaties mentaal in zijn of haar centrum te blijven: kalm, onverstoorbaar, stabiel en geconcentreerd. Dat kan best lastig zijn als je opeens iemand op je af ziet komen. Maar daarom oefenen we.

Hoe kan dit zich vertalen naar de wereld buiten de dojo? Dat zal voor iedereen anders zijn. Wat mijzelf betreft merkte ik het laatst toen ik een vriendin een consult gaf in het kader van mijn opleiding. Tijdens het gesprek kwam het op mij over alsof ze erg sceptisch was over mijn methode. Ik voelde me onzeker daardoor en wilde me meteen gaan verdedigen  om  haar te overtuigen van de juistheid van mijn kennis. Gelukkig deed ik dat niet. In plaats daarvan zocht ik mijn eigen centrum op. Ik had zoiets van: oké laat haar maar sceptisch zijn, dit is mijn ding en mijn verhaal. Ze mag het aannemen of niet, ik sta er achter. Soms helpt het me als ik dan even met mijn aandacht naar mijn fysieke centrum ga zoals ik op de mat ook doe. Dan voel ik me meteen rustiger. Het gesprek verliep daarna prima vooral omdat ik niet ging reageren op haar (vermeende) scepsis. En die scepsis bleek uiteindelijk ook wel mee te vallen.

In een aikido gevecht gebeurt hetzelfde. Wat er ook gebeurt, jij blijft ‘in je centrum’, je houdt je balans en bepaalt wat je doet met datgene wat op je afkomt. In die context is het voor mij een hele waardevolle oefening voor het leven buiten de dojo.

About the author

David Slothouber

Ik ben sinds 2006 leerling van Theun en geef regelmatig de aikido les in onze dojo in Bodegraven.

Ik ben gestart met aikido omdat ik meer wilde gaan bewegen en altijd al martial art wilde beoefenen. Aikido sprak me aan omdat het zich richt op de persoonlijke ontwikkeling van de beoefenaar en zich niet bezig houdt met competitie. Bij de training proberen we elkaar beter te maken en dat zorgt voor een prettige sfeer. Het meest concrete effect voor mij was dat ik er meer zelfvertrouwen door ervaarde en me veiliger voelde op straat. Waar ik aikido voor gebruik is afhankelijk van wat er in mijn leven speelt en kan per moment verschillen. Op dit moment is het actueel voor me dat ik leer ontspannen, juist in gespannen situaties. Dat kan ik onder andere in mijn werk goed gebruiken. Aikido trainingen zijn daar een ideale gelegenhied voor omdat het alleen goed werkt als je ontspannen bent tijdens het gevecht.

View all posts

2 Comments

  • Hoi David, mooi verhaal zeg! En vergeet ook niet dat het bij scepsis vaak zo is dat wat het verst van iemand af staat, er ook de meeste potentie voor groei is voor betrokkene.

  • Een schitterend boek dat dezelfde materie beschrijft, is het boek van de Amerikaan Terry Dobson, die ook een leerling was van O Sensei. Het heet ” Aikido in Everyday Life, Giving in to Get Your Way. Het bevat, niettegenstaande het al een iets gedateerd werk is, handige tips en tricks om de principes van Aikido toe te passen in het dagelijkse leven. Ik vind het zeker een aanrader om te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *